Na zbliżającej się 7. edycji Festiwalu Filmowego Pięć Smaków (4-11 listopada w kinach Muranów i Luna) zagoszczą twórcy z Malezji, Birmy, Hongkongu oraz Polski. Wśród nich znajdą się reżyser oraz operator filmu zamknięcia, "Hanyut. Szaleństwo Almayera" - U-Wei Bin Haji-Saari i Arakdiusz Tomiak, twórcy filmów konkursowych oraz młodzi reżyserzy z sygnowanego przez Johnniego To programu Fresh Wave.
Goście Festiwalu Filmowego Pięć Smaków:
- U-Wei Bin Haji-Saari - reżyser filmu "Hanyut. Szaleństwo Almayera". Studiował reżyserię w New York School for Social Research, jest członkiem Film Directors' Association Of Malaysia, pierwszym w historii malajskim reżyserem, którego film – "Kaki Bakar"-znalazł się w programie prestiżowej Piętnastki Reżyserów na MFF w Cannes (1995).
- Arkadiusz Tomiak - operator filmu "Hanyut. Szaleństwo Almayera". Zdobywca gdyński Złotych Lwów za zdjęcia do filmów "Daleko od okna" Jana Jakuba Kolskiego, "Statyści" Michała Kwiecińskiego oraz "Palimpsest" Konrada Niewolskiego.
- Midi Z. - urodzony w 1982 roku w Birmie, w rodzinie chińskiego pochodzenia, działa w Tajwanie. W wieku 16 lat wyemigrował na Tajwan, gdzie zdobył edukację filmową. Jego dyplomowy film, "Paloma Blanca", pokazywany był na wielu międzynarodowych festiwalach. Zadebiutował pełnym metrażem "Powrót do Birmy", prezentowanym na 6. edycji Pięciu Smaków.
- Siyuan Zhao - rola główna w filmie "Wilgotne sny" Yang Liny, niezależnym debiucie, z obawy przed chińską cenzurą realizowanym w Hongkongu.
- Afshin Salamian - producent filmu "Homostratus" (reż. Siu Pham), który podczas Pięciu Smaków będzie miał swoją światową premierę.
- reżyserzy Fresh Wave - czwórka twórców uczestniczących w programie pod opieką Johnniego To: Chan Wai-man ("Kółko na klucze"), Pako Leung Pak-ho ("Wciąż na kładce"), Lam Sum ("Oaza") oraz Lau Wing-tai ("Boże, szczęść rodzicom").
W kawiarni Południk Zero odbędą się spotkania z cyklu Azja w obiektywie. Gośćmi Będą:
- Dorota Podlaska - artystka, której prace wystawiane były w Narodowej Galerii Sztuki Zachęta, CSW Zamek Ujazdowski w Warszawie, Galerii Arsenał w Białymstoku, CSW Łaźnia w Gdańsku. Autorka katalogu Pięciu Smaków.
- Grzegorz Drozd - reżyser filmu "Historia Grochu".
- Jakub Mielnik - autor eseju reporterskiego "Kronika końca świata".
- Monika Pawluczuk - reżyserka filmu "Kiedy będę ptakiem".
- Ian Thomas Ash - reżyser filmu "A2-B-C".
- Yasuhiro Igarashi - autor artykułów na temat energetyki jądrowej w Japonii.
Pełny program wydarzeń w Południku Zero dostępny jest na stronie festiwalu.
W tym roku kontynuowane będą pokazy tajwańskich filmów na taśmach 16mm. Gościem pokazów w TR Warszawa będzie Wafa Ghermani, znawczyni kina tajwańskiego, sinolożka i doktorantka w paryskiej Sorbonie.
W tym roku festiwal współpracuje również z Muzeum Azji i Pacyfiku oraz Muzeum Woli. Laboratorium miasta:
- Ekspozycja tymczasowa 25 obiektów na działce nr 11/1, czyli Akcja Solec - dwunastogodzinna przentacja obiektów ze zbioru Muzeum Azji i Pacyfiku, które po raz pierwszy pojawią się w surowej przestrzeni nieotwartego jeszcze budynku MAiP przy ulicy Solec 24. Dodatkową atrakcją dla osób lubiących dreszczyk emocji będzie "Akcja Solec", czyli przygodowa gra terenowa przyprawiona szczyptą azjatyckich smaków.
- Laboratorium Honkongu - dwudniowy projekt przygotowany z Muzeum Woli. Laboratorium miasta to doskonała okazja, by angażując wszystkie zmysły poznać kulture i architekturę Hongkongu. W programie: spacer ulicami Warszawy prowadzony przez artystów filmowych z Hongkongu, projekcje filmów krotkometrażowych z programu Fresh Wave, zajęcia dla najmłodszych z Archidzieciakami oraz spotkania i warsztaty dotyczące charakteru i stryktury miasta.
7. edycja Festiwalu Filmowego Pięć Smaków odbędzie się w Warszawie w kinach Muranów i Luna w dniach 4-11 listopada. Repliki: Kino Nowe Horyzonty we Wrocławiu (8-14 listopada) oraz Kino Kryterium w Koszalinie (15-17 listopada). Pełen harmonogram projekcji filmowych oraz wydarzeń towarzyszących jest dostępny na stronie www.piecsmakow.pl.